מדריך רילוקיישן לארה”ב

מדריך רילוקיישן לארה”ב

מאת: מאיה חיים

ביולי 2023 עברנו לגור בסן-דייגו בקליפורניה (עם שני מתבגרים – בת 14 ובן 17 ושני חתולים).
השקענו זמן רב בבירור כל המידע הדרוש למעבר, כאשר לאורך כל הדרך עזרו לנו ישראלים מהממים.
כדי לעזור לישראלים הבאים אחרינו, הפכתי את מאגר המידע לכל נושא המעבר – לפני, תוך כדי ואחרי, למדריך שמרכז את כל הטיפים, ואני מקווה שהוא יעזור לכם בשלבים השונים.
בנוסף, כמות המידע שצריך לעכל היא עצומה, ומתפרשת על נושאים רבים. לרוב אי אפשר לעכל את הכל בבת אחת ועד שמגיעים לשלב מסוים כבר שוכחים מה היה רלוונטי לגביו.
המדריך הזה יאפשר לכם לחזור לדברים ולקרוא שוב את החלקים הרלוונטיים בזמן המתאים. מומלץ גם לעבור עליו מספר פעמים, כי בכל פעם תהיו בשלים לעכל עוד פיסת מידע שהיתה שם קודם ופשוט לא התיחסתם אליה עקב עומס המידע (מניסיון).

חשוב לי לציין שאני לא לוקחת אחריות על שום מידע שנכתב כאן. הטיפים שאני מציינת הם כאלו שקיבלתי מאחרים או שלמדתי בעצמי ובכל דבר שהוא קריטי (כמו נושאי מס, בריאות וכו’) אתם חייבים להתייעץ עם בעלי מקצוע כדי לקבל את ההחלטות שמתאימות לכם.

משימות שכדאי וחשוב לסגור עוד בארץ:

1) כדי לקבל ויזת L2 לבן הזוג צריך להיות נשואים (ידועים בציבור לא נחשבים). אם אתם לא נשואים  אפשר להתחתן בארה”ב בזום ואז לא צריך לעבור ברבנות ולא לתרגם את תעודת הנישואין לאנגלית. תוכלו לעשות זאת דרך השירות הזה: https://lovelifewedding.com זה גם טקס חמוד מצחיק. שימו לב שהחוק מחייב אתכם להירשם במשרד הפנים בישראל עד 30 יום אחרי נישואים בחו”ל (שימו לב שחייבים להגיע למשרדי לשכת האוכלוסין עם תעודת זהות). לא היינו צריכים לתרגם את תעודת הנישואים לעברית, ובמשרד הפנים קיבלו את התעודה הכתובה באנגלית. 

2) הוצאת תעודות לידה עם תרגום לאנגלית במשרד הפנים (ניתן להזמין גם באתר אבל לוקח להם הרבה זמן לשלוח).

3) כדאי להוציא דרכונים ביומטריים אם אין לכם, לבדוק תוקף ולחדש אם צריך. אחרי שמגישים את הטפסים לויזה זאת בעיה לשנות את מספר הדרכון ולכן כדאי לטפל בכל נושא הדרכונים לפני שמגישים את הטפסים לויזה.

4) ביטול כביש 6 ומנהרות הכרמל כשאפשר. לא לחכות לרגע האחרון כי צריך להחזיר את המכשיר.

5) מכירת מניות (אם יש) – כולם אומרים שעדיף למכור את כל המניות שהן vested לפני המעבר (כדי לא לשלם את ה-state tax שעליו אין קיזוז מסים), אז תתחילו לעקוב אחרי מצב המניה ותמכרו כשהיא למעלה, שלא תתקעו בסוף והיא תהיה נמוכה.

6) מכירת קרנות השתלמות – כדאי לשקול למכור את קרנות ההשתלמות אם הן נזילות – הן פטורות ממס בישראל אבל לא בארה”ב. חיכינו עם זה ממש עד הסוף כדי שלא יהיה שם הרבה כסף. 

7) ניתוק תושבות – את הטופס של ניתוק תושבות אפשר למלא כבר בארץ בשבוע האחרון ולהעלות לאיזור האישי של ביטוח לאומי.

מידע חשוב שיאפשר לכם לקבל החלטה אם לנתק תושבות בביטוח לאומי ומתי:

  • חשוב – אם אתם מתכננים להצהיר על ניתוק תושבות במס הכנסה חשוב לבטל תושבות בביטוח לאומי כי זה אחד הדברים שיכולים לחזק את הטענה על ניתוק תושבות
  • הצהרת ניתוק תושבות בביטוח לאומי מנתקת אוטומטית את החברות בקופת החולים
    • גם אם לא הצהרתם על ניתוק תושבות בביטוח לאומי – לאחר מספר שנים שבהם מרכז החיים הוא בחו”ל יכולים לנתק לכם תושבות לאחר ביצוע בדיקה, גם אם לא הגשתם בקשה לניתוק תושבות
    • אם חוזרים לארץ ניתן לשלם קנס (כנראה כ-10000 ש”ח) לחידוש החברות בקופת חולים ללא תקופת המתנה לזכאות מלאה של שירותים
    • כדאי להבין איזה ביטוח בריאות יהיה לכם במדינה שאליה אתם עוברים והאם הוא יכסה ביקורים בישראל. יש כאלה שיותר זול להם לחזור לארץ לבדיקות או שרוצים שיהיה להם ביטוח בריאות בארץ כשהם מבקרים, לעומתם יש כאלה שביטוח הבריאות שלהם ממקום העבודה בחו”ל מכסה הכל
  • ביטוח לאומי לא משלמים את קצבת הילדים עבור ילדים ששוהים בחו”ל מעל שלושה חודשים
  • הרבה טועים לחשוב שגובה הביטוח הלאומי שצריך לשלם הוא המינימום כי אין הכנסה בישראל, אבל למעשה צריך לשלם באחוזים מהמשכורת שמרויחים בחו”ל

8) ביטול ביטוחים רפואיים פרטיים – קודם כל תעשו רשימה של כל הביטוחים ותחשבו מה אתם רוצים להשאיר ומה לבטל. את מה שמחליטים לבטל כדאי לבטל כחודשיים לפני הנסיעה. צריך לעקוב ולוודא שבוטל. היו לנו מלא פאשלות והם לא ביטלו בזמן והיינו צריכים להתקשר בסוף מארה”ב כי המשיכו לחייב על הילדים.

רוב הביטוחים הרפואיים הפרטיים שהיו לנו לא רלוונטיים למי שגר בחו”ל (למשל ביטוח סיעודי) אז במקרה כזה אין טעם להשאיר אותם אם אין כוונה לחזור לארץ. צריך לברר את הנושא מול חברת הביטוח ועל פי תשובתם להחליט מה להשאיר ומה לבטל.

9) מכירת ציוד – את הציוד שלנו בארץ מכרתי לרוב ב-Market Place של פייסבוק. לפעמים זה לוקח זמן עד שמגיע קונה אז תמכרו בהדרגה כל מה שאתם לא חייבים עד הסוף. עבור הדברים שהיינו חייבים עד הסוף נתתי הנחה למי שהסכים להגיע ביום הטיסה או שמכרתי לשוכרת שהחליפה אותנו. כמובן שגם תרמתי המון – ציוד יצירה אפשר לתרום לגננות, לפרסם בקבוצות ווצאפ או פייסבוק שכונתיות. יש כאלה שעושים מכירת חצר.

10) תרגום פנקסי חיסונים – מתבצע בסניפים של מחלקת אפידמיולוגיה.
יש להגיע עם פנקס החיסונים ודרכון. התהליך לוקח כמה ימים – משאירים אצלם את תעודת החיסונים ומגיעים אחרי כמה ימים לקבל את התרגום.
כשאתם מקבלים את התרגום, תעברו על התרגום מול המקור (כולל תאריכים). עליתי על מספר טעויות שהם תיקנו לי במקום והוציאו מחדש. לצערי פספתי טעות אחת בתאריך, מה שגרם לדחיית הכניסה של הבן שלי לבית הספר כי לא הסכימו לקבל אותו בלי הוכחת חיסונים (בארה”ב ממש מקפידים על זה אז זה קריטי)
שימו לב שחיסוני ה-dTap בישראל ובארה”ב יכולים להיות שונים אז תבדקו את הנושא ומה המונח שצריך להשתמש בו.

רשימה חלקית של הסניפים של מחלקת אפידמיולוגיה:

11) להוצאת הגרין קארד היינו צריכים להביא ממסכים מצה”ל מאשרים את תקופת השירות ואת התפקידים שעשינו במהלך השירות. ניתן להוציא את האישורים האלה אונליין (https://www.idf.il/%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%A9%D7%9C%D7%99/%D7%AA%D7%A0%D7%90%D7%99-%D7%94%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%A6%D7%94-%D7%9C/%D7%9E%D7%A9%D7%90%D7%91%D7%99-%D7%90%D7%A0%D7%95%D7%A9/%D7%90%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%A8-%D7%A2%D7%9C-%D7%A9%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%A6%D7%94-%D7%9C/)

שימו לב שהאתר חסום לגישה מחו”ל אז כדאי להוציא את האישורים כשאתם בארץ.

12) כדאי לשנות את כתובת המגורים לכתובת של אחד מבני המשפחה ולעדכן את הכתובת החדשה בכל מקום שיכול לשלוח לכל מכתבים (בנקים, קופות למיניהן וכו’).

13) כדאי לשקול לתת ייפוי כוח נוטריוני לאחד מבני המשפחה. אנחנו לא עשינו את זה אז אין לי מידע לגבי זה אז מומלץ להתייעץ בנושא

14) מזוודות – אפשר להזמין מזוודות גדולות, קלות וטובות (וזולות יחסית) כאן:
https://a.aliexpress.com/_mOIcNHc
https://a.co/d/iOKWeQu

15) שימור הטלפון הישראלי – יש מספר אפשרויות שאפשר לבדוק:

  • לוקאל 03
    אפשר לנייד את מספר הטלפון הישראלי ללוקאל 03.
    שיחות למספר הטלפון הישראלי מועברות למספר האמריקאי, ו-sms-ים מועברים לאימייל (חשוב לתקשורת עם הבנק, ביטוחים וכו׳) .
    החבילה עלתה ב-2023 4.90 דולר לחודש, היא כוללת גם שיחות בחינם לארץ, בלי הגבלה, למספרים נייחים.
    את הניוד עושים אחרי המעבר לארה”ב כי צריך לציין את המספר האמריקאי שאליו רוצים לנייד את השיחות שמגיעות למספר הישראלי. 
    כדי לבצע את הניוד צריך הוכחה שמספר הטלפון הישראלי הוא על שמך וכדי להוכיח את זה לוקאל 03 מבקשים לראות חשבונית על שמך, אז כדאי להוריד כבר בארץ חשבונית אחרונה של ספק הסלולר. 
    מומלץ גם לדבר עם לוקאל 03 כשאתם בארץ ולקבל את הטופס שצריך למלא לניוד ואפילו להדפיס אותו כדי שלא תצטרכו להתעסק עם זה בשבוע הראשון בארה”ב.
  •  ״Bekesher״ (לא מכירה מנסיון אישי)
    הם מפעיל וירטואלי שרוכב על פרטנר בישראל, מניידים את הקו אליהם עוד כשאתם בישראל, כמו כל מפעיל וירטואל, ומתקינים eSIM שלהם.
    כאשר אתם בישראל אתם מקבלים 1000/1000/25gb.
    כאשר אתם בארה״ב השיחות שלכם מופנות (עקוב אחרי) למספר האמריקאי (שקוף לגמרי).
    המספר הישראלי זמין (2 קווים) עדיין זמין על הטלפון וה-sms מגיעים אליו, (סמס רגיל לחלוטין לקו הישראלי). עם ״Bekesher״ לא מקבלים את ה-sms במייל או באפליקציה ייעודית (שימו לב לזה בחברות האחרות).
    עלות מעודכנת ל-2023 – 7$ לחודש
  • ניוד ל-019 (לא מכירה מנסיון אישי)
    אפשר לנייד את המספר הישראלי ל-019 למינימום הנדרש של 10 ש”ח בחודש. אין שיחות נכנסות אבל כן מקבלים שוטף הודעות sms. כשמגיעים לארץ, אפשר להגדיל את החבילה.
    באותו מכשיר שמים סים פיזי של 019 וסים וירטואלי אמריקאי.


סיכום רשימת מסמכים שכדאי להוציא לפני המעבר:

  • תעודות לידה מתורגמות לאנגלית.
  • מרשם אוכלוסין.
  • תעודת נישואין.
  • אישור שירות צבאי.
  • רשיון נהיגה בינלאומי (למדינות שמחייבות).
  • אישור העדר תביעות רכב בשלוש השנים האחרונות (מחברת ביטוח הרכב), מתורגם לאנגלית
  • אם הילדים עוברים בגיל חטיבה ומעלה – להביא איתכם את כל תעודות החטיבה והתיכון (את המקור). אם חסרה לכם תעודה משנה כלשהי אפשר לבקש ממזכירות בית הספר להדפיס לכם עותק חדש.
  • אישור הארכת זמן מבית הספר (אם רלוונטי)
  • אבחונים חשובים (ADHD, לקויות למידה וכו’)

קבוצות פייסבוק רלוונטיות:

ישראלים עובדים בארה”ב !Make it Work

רעבים בארה”ב

נשים בעולם של הזדמנויות – רילוקיישן

קבוצות רלוונטיות לסן דייגו:

ישראלים בסן דייגו Israelis in San Diego

ישראלים בסאן דיאגו

הנשים של סן דייגו Israeli women in San Diego

Israeli parents in San Diego

קבוצות וואטסאפ:

רילוקיישניות בארה”ב

רילוטיפ – טיפים לרילוקיישן

בישראל לקחנו שירות VIP להגעה לשדה התעופה עם ואן גדול ומעבר מהיר עד שער העליה למטוס: https://www.laufer-vip.com/

טיסה עם בעלי חיים:
כדאי לברר אצל הווטרינר, חודשים לפני הטיסה, על החיסונים והאישורים שצריך (החל מאוגוסט 2024 יש תקנות חדשות מחמירות בנוגע לחיסונים וכניסת חיות לארה”ב (בעיקר של כלבים)).

הטסת בעלי חיים באל על: https://www.elal.com/heb/baggage/pets#2468

יש קבוצת פייסבוק להטסת כלבים וחתולים אבל אני לא שם ואני לא יודעת מה איכותה: https://www.facebook.com/groups/dogfly/?ref=share&mibextid=NSMWBT

טיסה עם חתולים:
המידות של הכלובים באל-על ממש קטנות אז קנינו את הכלוב הרך ובמידות קצת יותר גדולות ממה שמותר ולא בדקו את הכלוב בכלל. הם היו ממש נחמדים ושמנו את הכלוב עם החתול עלינו כל הטיסה כולל נחיתה.
ריפדנו את הכלוב בחיתולים לבעלי חיים אבל הם לא עשו צרכים כל הדרך. מה שכן, שמעתי על חתולים שעשו צרכים מלחץ אז אני ממליצה על החיתולים וכדאי להביא חיתולים להחלפה במידת הצורך.
קנינו מימיה לחתולים ובמיכל שלה נתנו להם גם קצת חטיף לקקן (עם מים) ואוכל רטוב.
שימו לב שלאל-על יש רק שני מושבים לבעלי חיים במטוס ואי אפשר להזמין אותם אונליין אז צריך לדבר איתם טלפונית ולבדוק אם המושב פנוי בטיסה שלכם והם ישריינו לכם אותו.
אנחנו נאלצנו להתפצל בישיבה בגלל זה (כי היינו עם שני חתולים) והמושבים של בעלי החיים לא אחד ליד השני (כנראה במכוון).

אם יש יותר מבעל חיים אחד אז שווה להזמין מוקדם עם אפשרות להזזת תאריכים למקרה שרק מושב בעלי חיים אחד פנוי בטיסה שבחרתם (קרה במקרה שלנו והזזנו את התאריך).
קנינו מהווטרינר גם פרומינים שזה ספריי מרגיע והתזנו קצת בכלובים (תקראו הוראות כי צריך לחכות קצת לפני שמכניסים את החתול אחרי ההתזה).
בגלל שזאת טיסה ארוכה גם הכנו נייר מגבת עם הספריי המרגיע בתוך ניילון ziplock כדי שנוכל להכניס להם או לשים ליד הכלוב כשהריח הקודם עובר.

טיסה עם כלבים (לא מניסיון אישי):
החל מה-1/8/2024 שונו הנהלים להטסת כלבים:
https://www.cdc.gov/importation/dogs/index.html
כלב ממדינה עם סיכון גבוה לכלבת שחוסן במדינה שאינה ארה״ב חייב לנחות באחד מששת שדות התעופה שיש בהם מתחם בעלי חיים מאושר ע״י CDC.

רשימת שדות תעופה מאושרים: https://www.cdc.gov/importation/dogs/approved-care-facilities.html

ישראל עדיין ברשימת המדינות עם סיכון גבוה לכלבת. השינוי האחרון שהיה לאחרונה הוא שב-JFK ניתן להביא כלב בבטן המטוס ולא כשטר מטען עם סוכן מכס, דבר שגרר עלות של עוד אלפי דולרים. 

במהלך 30 יום לפני הטיסה הווטרינר צריך למלא טופס “חיסון כלבת זר” ולהחתים את הווטרינר המחוזי. יש להזמין תור לבדיקה בנמל התעופה דרך חברה חיצונית שעושה את הבדיקות באישור ה CDC.

הוראות מה לעשות:
https://www.cdc.gov/importation/dogs/foreign-vaccinated-high-risk-countries.html

רשימת הטפסים שצריך וצ’ק-ליסט מסודר עם כל הקישורים לטפסים הנדרשים: https://www.cdc.gov/importation/hcp/dog-importation/index.html

רשימת מנהלות לשבוע הראשון:

1. לאחר הנחיתה להוריד את טופס ה-94-I לכל בני המשפחה ולהדפיס אותו – צריך להביא אותו למשרד להוצאת ה-SSN, שהוא ה- Social Security Number.

לינק להורדה: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home (choose “Get most recent I94”)

2. לבדוק מה משרד הSSN הקרוב אליכם וללכת להוציא SSN:
https://secure.ssa.gov/ICON/main.jsp
מכניסים ZIP/מיקוד והוא אומר איפה המשרד שמטפל בכם.
צריך למלא את הטופס אונליין לפני ההגעה: https://www.ssa.gov/number-card/request-number-first-time
כנראה שאפשר למלא גם במשרד במחשבים שיש שם אבל זה חוסך זמן אם תמלאו לפני זה.
אנחנו הגענו למשרד ללא קביעת תור אבל אם אפשר לקבוע תור אז עדיף ולא תצטרכו לחכות הרבה זמן.

האישור שהגשתם בקשה ל-SSN יכולה לשמש כהוכחה לכתובת מגורים.

3. לסדר את חשבון החשמל של הדירה ששכרתם: SDGE זאת חברת החשמל.
בעיקרון כדי לפתוח חשבון באינטרנט צריך מספר SSN אבל אפשר להתקשר אליהם והם נותנים מספר זמני שמחליף SSN. הטלפון שלהם הוא 1-800-4117343. אחרי שיש לכם חשבון תוכלו להיכנס לאתר שלהם ולהוציא מכתב שמוכיח מגורים, שאותו צריך לרישום לבית הספר, להוצאת רשיון נהיגה מקומי, פתיחת חשבון בנק וכו’.

4. לפתוח חשבון בחברת המים

לינק לסן דייגו – https://customerportal.sandiego.gov/portal/default.aspx

5. ללכת ל- Bank Of America (או כל בנק שבוחרים), לפתוח חשבון ולהזמין כרטיסי אשראי. 
לא חייבים לחכות ל-SSN. אם אין SSN הם יוציאו לכם בהתחלה כרטיס DEBIT ואחרי שה-SSN יגיע תלכו שוב להוציא כרטיס אשראי.

כדי לפתוח חשבון הם מבקשים (רלוונטי ל-BOA):

  • דרכונים
  • כתובת בארה”ב (יכולה להיות גם זמנית כמו airbnb)
  • כתובת בישראל
  • מכתב העסקה VOE שזה Verification of Employment.

תיקחו מהבנק מכתב שמוכיח שפתחתם חשבון בנק, אפשר להשתמש בו לרישום לבית הספר או להוצאת רישיון הנהיגה.

6. לא לשכוח לשנות את הכתובת שלכם בפייסבוק ובחשבון גוגל, אחרת לא תוכלו להוריד אפליקציות שחסומות לישראל או לקרוא פרסומים תלויי מקום (למשך מרקטפלייס). שימו לב שזה לוקח זמן ואיכשהו זה לא היה תהליך פשוט – אולי שווה לבדוק עם ה-AI טיפים איך לבצע את זה בצורה חלקה.

7. רכב – אנחנו שכרנו רכב לתקופה הראשונה, כדי לא להיות בלחץ עם קניית הרכב. עד להשכרה נסענו קצת באובר אבל המקום שאנחנו גרים בו מחייב רכב אז זה לא היה הכי נוח. אפשר גם לשכור רכב בשדה התעופה. בכל מקרה – מומלץ להזמין את השכרת הרכב מראש – לא להסתמך על זה שיהיה להם כי לא תמיד יש במלאי.

8. ביטוח רכב – שמעתי על כאלה שביקשו מהם אישור על היעדר עבירות ב-3 השנים האחרונות. אין בעיה להוציא את זה דרך האזור הממשלתי הישראלי אבל זה רק בעברית. אנחנו תרגמנו את זה לאנגלית + אישור נוטריון. לא בטוח שזה משהו שהוא חובה אבל כדאי שיהיה אם עדיין אין רישיון נהיגה מקומי.

בקליפורניה יש משבר בנושא הביטוחים וחברות רבות מסרבות לבטח בלי שיש רשיון מקומי. כשקונים רכב הם יכולים לעשות לכם ביטוח זמני אבל הוא יקר והכיסוי שלו לא טוב, אז מומלץ לנסות להוציא רשיון מקומי כמה שיותר מוקדם

9. חיפוש דירה – האתר הנפוץ לחיפוש דירה להשכרה הוא zillow. הוא נותן מידע מאוד מפורט ואמין על הדירה, השטח, הרבה תמונות (לפעמים הן ישנות ולא משקפות את המצב הנוכחי אבל לרוב אפשר להסתמך עליהן), דירוג של בתי הספר באזור (שימו לב שאלו בתי הספר הכי קרובים אבל לא בהכרח משויכים לדירה אז חובה לברר לפני ששוכרים דירה מהם בתי הספר שמשויכים אליה). אם שוכרים דירה כשאתם עוד בארץ אפשר לבקש סיור וירטואלי. השכרת דירות מתבצעת כאן בטווח הקצר ורוב הדירות מתפרסמות שבועות ספורים לפני שהדירה פנויה או אחרי שהיא כבר פנויה. לכן קשה למצוא דירה עם פינוי קדימה וכנראה שבעלי הדירות לא ירצו לחכות לכם. הפתרון הוא לספוג עלו נוספת של כמה שבועות לפני שאתם מגיעים או לקחת airbnb להתחלה ולחפש דירה אחרי שמגיעים. החסרון של התרון השני הוא שעד שאין כתובת אי אפשר להירשם לביית הספר וכל תהליך הלוגיסטיקה ההתחתלתית קצת מתעכב.

לקראת חתימה על החוזה אפשר להוציא את הרישום של הדירה כדי לוודא בעלות או כל מידע רשמי אחר:
https://www.sdarcc.gov/content/arcc/home/divisions/assessor/parcel-quest-disclaimer.html

דואר:

אם קיבלתם בתיבת הדואר מפתח – זה אומר שקיבלתם חבילה שלא נכנסת לתיבת הדואר שלכם. במתחם של תיבות הדואר יש תיבה גדולה יותר, שתוכלו לפתוח בעזרת המפתח שקיבלתם. אחרי שהוצאתם את החבילה שלכם עליכם להשאיר את המפתח נעוץ בדלת תיבת הדואר הגדולה והדוור ייקח אותו.

מילוי אוויר בצמיגי הרכב:
בתחנות הדלק מילוי האוויר בצמיגים הוא בתשלום.
רשימת מקומות למילוי בחינם: https://www.freeairpump.com/map/


אפשרויות לקניות ציוד ראשוני וריהוט זול (יחסית):

בגדול – שווה לבדוק מתי יש ימי הנחות בארה”ב ואם אפשר, לחכות ולקנות בהם. חגים, ימי שני מיוחדים וכו’.

אמזון
כדאי לעשות מנוי ל-amazon prime. מאוד נוח והמשלוח המהיר והחינמי שווה את העלות.
נאמר לי שבאמזון אם המחיר יורד זמן קצר אחרי הקניה אפשר לבקש התאמת מחיר למחיר הנמוך. לא יצא לי לבדוק את זה אבל שווה לברר. היתרון העצום של אמזון זה שקל מאוד להחזיר מוצרים וזה גם מאוד מקובל אז אם המוצר לא נראה לכם או שהגודל לא מתאים אפשר פשוט להחזיר. אמזון פריים יאפשר לכם לקנות מה שצריך, רק כשצריך, כי ההגעה בדר”כ מאוד מהירה ואז אין צורך להעמיס את הבית בציוד מיותר או לבזבז זמן בנסיעה בין חנויות. החנויות הפיזיות בארה”ב לא קרובות ומאוד מפוזרות ואפשר לנסוע 20 דקות לכל כיוון רק כדי לקנות סרגל ומרחק זהה (אבל בכיוון ההפוך) כדי לקנות גרביים.

איקאה (יש גם הזמנות אונליין)
אם עושים מנוי משפחתי באיקאה (זה חינם) אז המשלוחים הקטנים הם בחינם וגם שם הם מתחייבים להחזר כספי אם המחיר יורד אחרי הקניה.

Living spaces
ריהוט סלונים וחדרי שינה. יש שם כמה דרגות מחירים ואיכות.

 Wayfair
לפני שמזמינים מוצר צריך לקרוא את הביקורות עליו. חלק התלוננו על בעיות ולחלק זה עובר חלק.

Ross dress for less
לא כולם אוהבים את רוס כי זה לפעמים נותן תחושה של שוק. זאת חנות עודפים שיש בה מלא דברים לבית, לאמבטיה, תיקים, בגדים, נעליים, ריהוט קל. כל סניף שונה בדברים שמביאים אליו ובנראות של החנות (כי מכוונים לקהל היעד שגר באותה שכונה) אז אם יוצא לכם, שווה לבדוק בכמה סניפים או לנסוע לשכונות היותר יקרות אם לא רוצים את אוירת השוק. אלו עודפים של מותגים איכותיים שנמכרים בחצי מחיר אז אם מוצאים שם את מה שצריך אפשר לחסוך הרבה כסף. זה עניין של מזל איזו סחורה יש בכל רגע נתון. בימי שלישי יש בה הנחה לבני 55 פלוס.

Marshal’s
מאוד דומה לרוס אבל החנות קצת יותר מסוגננת ובמחירים יותר יקרים.

Nordstrom rack 
חנות העודפים של Nordstrom ולכן אפשר למצוא בגדים ונעליים במחירים זולים יחסית. יותר יקרה מ- Ross ומ-Marshal’s. יש בה גם חליפות לגברים (אם צריך לראיון עבודה או לפרום).

Home goods
חנות דברי בית ענקית וזולה יחסית. יותר יקרה מ- Ross ומ-Marshal’s אבל יש בה יותר מבחר כי ב- Ross וב-Marshal’s זה עניין של מזל מה יש במלאי.

:OUTLETS (סן דייגו)
Los americas outlet
Carlsbad premium outlet

מוצרים יד 2 ו-FREE:

  • Facebook marketplace
  • OfferUp
  • Next door
  • Craigslist

מיחזור הארגזים של הקניות הראשוניות:
בסן דייגו – אפשר להעמיס על האוטו ולנסוע ל-Miramar Recycling Center:
https://maps.app.goo.gl/XmifLxf3ZPXis1TVA
אסור להשאיר ארגזים ופסולת מחוץ לפחים הביתיים או ברחוב!

אפשר לנהוג עם הרשיון הבינלאומי עד שלושה חודשים אחרי הכניסה לארה”ב.
במהלך הזמן הזה צריך לעבור תאוריה ומבחן נהיגה מעשי מקומי.
מומלץ להוציא רשיון מקומי כמה שיותר מוקדם כי יש כרגע בעיה בביטוחי הרכב בקליפורניה וקשה עד בלתי אפשרי לבטח את הרכב עם רשיון בינלאומי וגם אם תצליחו – זה יהיה יקר משמעותית מביטוח עם רשיון מקומי.
הרשות שמטפלת בנושא רשיונות הנהיגה, רשיונות רכב ו-Real ID נקראת DMV.

Real ID
תעודה דומה לתעודת הזהות הישראלית. החל מאפריל 2025 כל מי שמעל גיל 15 חייב לטוס איתה טיסות מקומיות ולכן חייבים להוציא אותה.
אפשר להוציא אותה בכרטיס משולב עם רשיון הנהיגה, אבל ילדים מעל גיל 15 שאין להם עדיין רשיון נהיגה – צריכים להוציא Real ID בלבד. בהמשך, כשהם יוציאו רישיון נהיגה הם יוכלו לשלם אגרה ולבקש לאחד את הכרטיסים לכרטיס אחד.
יש למלא טפסים באינטרנט, להעלות את המסמכים הדרושים ולהגיע לאחד מסניפי ה-DMV להצגת המסמכים ולתשלום אגרה. יש להביא את כל המסמכים מודפסים, כולל צילום של הדרכון (יחד עם הדרכון הפיזי), כי הם סורקים את המסמכים במכשיר שאליו הם מזינים דפים והם טוענים שהם לא יכולים לסרוק את התעודות המקוריות או לקבל עותק דיגיטלי (שגם ככה העליתם לאתר…).
למילוי הטפסים אתם צריכים לדעת את הגובה שלכם בפיט ואינץ’ ואת המשקל בפאונדים.
בסוף מילוי הטופס תקבלו בר-קוד שצריך להדפיס ולהביא איתכם ל-DMV. יבקשו לראות את זה כהוכחה לזה שמילאתם את ה-application.
קחו בחשבון שיצלמו אתכם במקום וזאת התמונה שתהיה על התעודה.
מומלץ לקבוע תור אבל אם אין תורים קרובים אפשר ללכת ל-DMV גם ללא תור. יש שם תור נפרד לכל מי שמגיע ללא תור, ויקבלו אתכם, אבל תצטרכו לחכות יותר זמן. מומלץ להגיע מוקדם בבוקר או לקראת סוף היום (שתיים או שלוש אחה”צ) אבל בשעות הבוקר המאוחרות אתם עלולים לחכות הרבה זמן בתור כי בשעות הצהריים יש להם פחות עמדות של פקידים מטפלים.

הטפסים הדרושים:

  • דרכון
  • טופס I-94 שהורדתם אחרי הטיסה (ראו לינק בפרק של השבוע הראשון).
  • הוכחת residency – צריך שני מסמכים שחייבים להיות עם השם שלכם – זה יכול להיות אישור פתיחת חשבון בנק או אישור מ-SDGE או חשבונית חשמל או מים או אישור מה-SOCIAL שהגשתם בקשה ל-SSN.

האתר של DMV למילוי הטופס הוא:
https://www.dmv.ca.gov/portal/driver-licenses-identification-cards/driver-licenses-dl/

יש שם לינק ( start your application for a DL online) להתחלת מילוי ה-application.
כשלוחצים על הקישור הוא נותן קישורים נוספים ואפשר לבחור אם רוצים רק REAL ID או DL/ID שזה שילוב של רישיון נהיגה ו-REAL ID.

רישיון נהיגה:
הרשיון הסטנדרטי נקרא Class C.
בדומה ל-Real ID ומכיוון שממילא תצטרכו להגיש בקשה לרישיון נהיגה שכולל REAL ID יש למלא את הטפסים באינטרנט, להעלות את המסמכים הדרושים ולהגיע לאחד מסניפי ה-DMV להצגת המסמכים, לתשלום אגרה ולעשות תיאוריה. 
לאחר קבלת כל המסמכים ע”י הפקיד תעברו בדיקת ראיה, יצלמו אתכם ואז תעברו תאוריה.
ניתן לעבור את התאוריה באנגלית או בעברית ויש לכם שלושה נסיונות רצופים לעבור את המבחן.
מותר לטעות כ-8 טעויות ובכל טעות שתעשו תקבלו הודעה שטעיתם.
את המבחן עושים על אחת מעמדות המחשב במקום, בעמידה וליד נבחנים נוספים. שימו לב שהעמדות למבחני התאוריה נסגרות בסביבות ארבע וחצי אז אל תגיעו מאוחר מדי. אם אתם מעדיפים אתם יכולים להירשם למבחן ביתי, שבו תוכלו לעבור את המבחן בבית עם מצלמה פתוחה אבל עדיין תהיו חייבים להגיע ל-DMV להצגת המסמכים, לבדיקת ראיה ולתצלום אז רק חוסכים את העמידה לעשות את המבחן במקום.

הטפסים הדרושים:

  • דרכון
  • טופס I-94 שהורדתם אחרי הטיסה (ראו לינק להורדה בפרק של השבוע הראשון)
  • הוכחת residency – צריך שני מסמכים שחייבים להיות עם השם שלכם – זה יכול להיות אישור פתיחת חשבון בנק או אישור מ-SDGE או חשבונית חשמל או מים או אישור מה-SOCIAL שהגשתם בקשה ל-SSN.

האתר של DMV למילוי הטופס הוא:
https://www.dmv.ca.gov/portal/driver-licenses-identification-cards/driver-licenses-dl/
יש שם לינק ( start your application for a DL online) להתחלת מילוי ה-application.

מבחני תיאוריה לדוגמא (רשמיים של ה-DMV):
https://www.dmv.ca.gov/portal/driver-education-and-safety/educational-materials/sample-driver-license-dl-knowledge-tests/

חוברת רשמית של DMV עם כל החומר למבחן (אפשר לעבור עליה בהתחלה ולהוציא ממנה מספרים חשובים של מרחקים שצריך לדעת בכל מיני מצבים):
https://www.dmv.ca.gov/portal/file/motorcycle-driver-handbook-pdf/

אפליקציות לתרגול מבחנים:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.DMV.DMV
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dmvwrittentest.android

המבחן האמיתי לא זהה לאפליקציות המתרגלות אבל עדיין זה מאוד עוזר להתכונן איתן.

השלמת בגרויות בישראל:
אם רוצים להשלים בגרויות בישראל (כי מתכננים לחזור לארץ או מכל סיבה אחרת) צריך לעבור למסלול אקסטרני. כדי לעשות זאת צריך לשלוח מייל למינהלת הנבחנים האקסטרנים:

external_exams@education.gov.il.

לפתיחת תיק אקסטרני יש להצטייד במסמכים הבאים:
1. אישור גריעה מבית הספר.
2. צילום דרכון.
3. שאלון נבחן/ת חו”ל – מלא.
4. שאלון למועמד (טופס פתיחת תיק) – מלא.
5. במידה והתלמיד/ה זקוק להתאמות בדרכי ההיבחנות, יש לצרף אבחון לצורך הקלות + טופס

בקשה לדיון בוועדת חריגים, ממולא בכתב ידו של הנבחן. אפשר לקבל הקלות גם בבגרויות אקסטרניות שמתבצעות בחו”ל. יש לקבל אישור של ועדה שמתכנסת מדי פעם ולכן עדיף לטפל בזה כמה שיותר מוקדם.
ניתן להיבחן בחו”ל בנציגות ישראל (שגרירות / קונסוליה).
לאחר ההמרה של הבגרויות שכבר בוצעו בבית הספר, תצטרכו להחליט אלו בגרויות לעשות כל שנה והמשרד ללימודים אקסטרניים מודיע לשגרירות לאלו בגרויות התלמיד רשום ומתי הבגרות מתקיימת.
הקונסוליה תקצה לתלמיד חדר אבל באחריותכם לתאם את ההגעה מול השגרירות. הרישום לבגרויות בחו”ל מתבצע מול מינהלת הנבחנים האקסטרנים, בטל’: 03-6164022 ובדוא”ל: saran@taldor.co.il (תבדקו מולם מה המייל כי יכול להיות שהוא יהיה שונה בהתאם למי שמטפל בכם)

הוואטסאפ של שגרירות ישראל בלוס אנג’לס הוא: 1-323-835-3270+

חותמת אפוסטיל של משרד החוץ על תעודת בגרות ישראלית:

במידה ויש לכם כבר תעודת בגרות תצטרכו להחתים אותה בחותמת אפוסטיל כדי שהיא תתקבל ע”י מוסדות הלימוד האקדמאים בחו”ל.

שלב 1: (רלוונטי רק לתעודות בגרות משנת 2017 ואילך)
הורדת עותק דיגיטלי מפורטל התלמידים והדפסתו.

שלב 2: (רלוונטי רק לתעודות בגרות משנת 2017 ואילך)
החתמת משרד החינוך “חותמת נאמן למקור” על תעודת הבגרות המודפסת.
יש להגיע למשרד החינוך בירושליים – בכתובת שבטי ישראל 29.
הם פתוחים בראשון עד חמישי בשעות 8:30-14:00 (למעט ערבי חג, חול המועד סוכות וחג הפסח) לא צריך לקבוע תור. טלפון: 073-3932096
על הנבחן להגיע בעצמו עם תעודת זהות. אם הנבחן לא יכול להגיע בעצמו אפשר לשלוח גם מיופה כוח (יש צורך לתת ייפוי כוח בחתימת עורך דין).

שלב 3: 
חותמת אפוסטיל במשרד החוץ –
פרטים כלליים ולינק לתשלום האגרה ניתן למצוא באתר הבא: https://www.gov.il/he/pages/document_verification

שימו לב לסעיפים שמתייחסים לתעודות בית ספר ותעודות אקדמאיות.
לביצוע ההחתמה יש לקבוע תור למשרד החוץ. 
לחילופין, ניתן גם לשלוח להם את התעודה בדואר רשום עם מעטפה לדואר חוזר בצירוף אישור על תשלום האגרה.
פרטים בקישור הבא: https://www.gov.il/he/pages/imut_mismachim_zmanim

חשוב להוציא כרטיסי אשראי כמה שיותר מוקדם כדי להתחיל לצבור קרדיט סקור (לוקח כחצי שנה) וגם כדי להנות מה-cashback על ההוצאות הגדולות של ההתחלה.

רוב הסיכויים שבהתחלה לא יאשרו לכם כרטיסי אשראי ברוב המקומות, אז כדאי להוציא את כל הכרטיסים ש-Bank Of America מספק, ובהמשך להגיש לכרטיסים נוספים. הם נותנים כרטיס אפור שאין לו הגבלת תקרה ל-cashback וכרטיסים אדומים שבוחרים בהם קטגוריות שונות.

רוב כרטיסי האשראי נותנים אחוזי cashback לפי קטגוריות (שימו לב שיש גם סכום תקרה, לרוב הוא רבעוני). בדר”כ אפשר להחליף קטגוריה כל חודש אבל לכל כרטיס אשראי יש את החוקים שלו אז צריך לברר את הפרטים לפני שמזמינים.

אם יש חנות שקונים ממנה הרבה ויש לה כרטיס אשראי של החנות אז כדאי לשקול להזמין אותו (לדוגמא אמזון).

יש כרטיסי אשראי שהם SECURE ומפקידים אליהם סכום כסף וההוצאות בכרטיס חסומות לסכום הזה. היתרון בכרטיס הזה הוא שבהתחלה יש סיכוי גבוה יותר שיאשרו לכם אותו.

כל נושא ההונאות מאוד מפותח בארה”ב וצריך להיות מאוד זהירים.

כמה כללי אצבע שיעזרו לכם להיות ערניים ולא ליפול בפח:

  • הם מאוד מתוחכמים – צריך לחשוד כל הזמן וכמה שיותר.
  • הרבה פעמים שולחים הודעות טקסט עם משהו שלא רלוונטי לכם (למשל הצעות עבודה) או טקסטים שנשמעים אותנטיים אבל נראים כמו טעות במספר. חשוב לא לענות על ההודעות האלה כי ברוב המקרים הם רוצים לדעת אם המספר שלכם פעיל.
  • לחשוד בכל מכתב שמגיע בדואר גם אם נראה שהוא מכיל מידע אותנטי – הנתונים שלכם מפורסמים כשאתם שוכרים או קונים דירה, סוכנויות הרכבים מוסרות את המידע שלכם וכו’. אף פעם לא לסמוך על בקשות תשלום שנשלחות בדואר ולא להתקשר למספר שהם כותבים במכתב. אם קיבלתם פניה מחברה מסויימת תחפשו את המספר שלה באינטרנט ותתקשרו לברר. 
  • אם מישהו מתקשר אליכם ביוזמתו ומבקש פרטים עליכם – תנסו לשאול כמה שיותר שאלות – איך הגיע אליכם וכו’. בהרבה מקרים זה יפחיד אותם והם ינתקו. אותו כלל חל למקרה שאתם בכל זאת רוצים להתקשר למספר שקיבלתם בדואר ואתם לא בטוחים שזה הונאה.
  • אם יש מספר שחייג אליכם או חברה שפנתה אליכם – תחפשו את המידע הזה באינטרנט והרבה פעמים תוכלו לראות הודעות על כך שזאת הונאה.

התחלות הן תמיד קשות ולכל גיל יש את הקשיים שלו.
הרבה הורים מתוסכלים מכך שבנוסף לכל ענייני הלוגיסטיקה וההסתגלות האישית הם נאלצים להתמודד במקביל עם בעיות הסתגלות של הילדים. מניסיון – עד שלילדים לא טוב, קשה גם לנו להרגיש שטוב לנו.
אין פתרון קסם למציאת חברים ולהשתלבות של הילדים. אבל ממה שכולם אומרים – צריך הרבה סבלנות ובדר”כ במהלך השנה הראשונה כל אחד מוצא את עצמו. אז לא צריך להיבהל ולחשוב שאם זה התחיל קשה – זה לא ישתפר. 

כמה טיפים שיכולים לעזור בכל זאת:

  • תנסו למצוא ישראלים עם ילדים בגיל של הילדים. זה לא אומר בהכרח שהילדים יסתדרו אחד עם השני אז אם אין כימיה – לא צריך לנסות בכוח.
  • תנסו לייצר תחליפי משפחה גם אם הילדים בגילאים שונים. בארץ הילדים מוקפים בבני דודים ומשפחה אז יש פחות תחושה של בדידות. בחו”ל אפשר לייצר משהו דומה עם משפחות אחרות שכיף להיות איתן או שיש להן תחביבים שדומים לשלכם.
  • לנסות כמה שיותר מסגרות וחוגים – כל מה שהילדים שלכם אוהבים ומוכנים לנסות – צופים או “קשת” לגילאים הקטנים, חוגי ספורט, חוג יזמות של IAC מגיל 13, clubs בבתי הספר. ואז להמשיך עם מה שתופס יותר.
  • החוגים יעזרו למלא את הזמן של הילדים שלא ירגישו ריקנות וגם ייצרו להם עוד הזדמנויות למצוא חברים.
  • זה נכון שהרבה פעמים יותר קל להתחבר עם ישראלים אבל זה לא נכון לכולם ולא לכל גיל. יש ילדים שפחות מעוניינים ללכת לחוגים הישראלים ומוצאים חברים דווקא בבית הספר.
  • להצטרף לקבוצות פייסבוק של ישראלים באזור ולא להתבייש לשאול למי יש ילדים בגילאים דומים ולנסות להיפגש.

סופרים לקניית אוכל “ישראלי” בסן דייגו:

סופר “ישראלי” בלוס אנג’לס: Super Sal Market


מסעדות ישראליות בסן דייגו:


מוצרים חלופים למוצרים ישראלים:

בקבוצת הפייסבוק “רעבים בארהב” העלו פוסט המלצות על מוצרים מקומיים מקבילים למוצרים ישראלים פופולריים: (אני לא לוקחת על זה אחריות, לא ניסיתי 🙂)

מוצרי חלב:
שמנת חמוצה = sour cream
גבינה לבנה לאכילה = Fage greek yogurt 
גבינה לבנה לעוגות ואפיה = Greek yogurt Fage 5% + sour cream 
גבינה צהובה עמק= Edam / Havarti/ Muenster
חלומי = Halloumi
פטה = feta – יש ישראלית שנמכרת בקוסטקו וב-Trader Joe’s
שמנת מתוקה = whipping cream / Heavy cream 
שמנת לבישול = light cream/ Half and Half 
גבינת טוב טעם/ כנען/ טבורוג = Farmers cheese
קוטג׳ כמו בארץ = Plain cottage cheese 4% 
5oz של טריידר / Good Culture double cream cottage cheese/ lucerne 
ריוויון = Buttermilk 
לאבנה = Labneh (יש ב-Whole Foods ובהרבה סופרים אחרים כל מיני סוגים)
גבינה צפתית = הכי דומה זה גבינה סורית Syrian cheese
פרומעז = goat cheese  בגליל בטעם טבעי (יש גם בטעמים שונים)
גבינת שמנת = cream cheese 

מוצרי אפיה:
אבקת אפיה = Baking powder 
אבקת סודה לשתיה = Baking soda powder 
שמרים יבשים = Dry yeast / Active dry yeast 
פתיבר = Kedem Tea biscuits
בצק עלים = Puff pastry  (מגיע קפוא. ב-Trader Joe’s יש בעונת הסתיו על בסיס חמאה שמומלץ)
בצק פילו = Phyllo dough 
קמח כוסמין = Spelt flour 
קמח תופח = Self rising flour (ואפשר גם כוס קמח לבן רגיל+ כפית שטוחה אבקת אפיה)
שוקולית = Nesquik chocolate
קורנפלור = Cornstarch 

דגים:
אמנון / מושט = Tilapia 
Sea Bream = דניס
Striped (Bass) = בּס 
Grouper  = לוקוס 
Red Snapper = פרידה 
Trout = פּורל 
Pink Trout = פּורל ורוד  
Cod = בּקלה   
Spanish Mackerel = פלמידה 
Branzino / Sea Bass = לבּרק     
Striped Red Mullet = בּרבּוניה 
Nile Perch = נסיכת הנילוס 
Grass Carp = קרפּיון 
Hake = מרלוזה      
Gray Mullet = בורי 
Red drum = מוסר 
True Sole/Dover Sole = סול

עוף:
פרגית = Boneless chicken thighs 
פילה עוף = Chicken tenderloin 
שוקי עוף = chicken drumsticks 
קורקבנים = gizzards 
כבד אווז = Foie gras

בשר:
צורת הקיצוב שונה מהותית בארה״ב מאשר בישראל. לכן, לא ניתן להשוות נתח לנתח במדויק. כדי לנסות להקל על התרגום, מובאים פה נתחים לפי צורות בישול מתאימות פחות או יותר. 

נתחים לבישול ארוך:
בשר צלי/ כתף מס׳5 = Chuck/ shoulder roast/ stew meat/ Top blade roast 
גם מתאים נתח שנקרא Minute roast בתנאי שהוא שלם עם פס השומן באמצע (בד״כ אצל קצב כשר). 
בריסקט = Brisket 
אוסובוקו = short rib
נתחים לבישול יותר קצר/ סטייקים:
סינטה = Top sirloin/ Bottom sirloin 
אנטריקוט =Rib eye 
סטייק יחסית רזה עם פס שומן בצד = NY Strip
נתח קצבים = Hanger steak 
נתח רחב ודק עם טעם בשרי חזק = Flank steak / Skirt steak 
חלקי פנים:
שקדי עגל = Sweetbreads 
כבד = liver

בישול – שונות:
פתיתים עגולים = Israeli couscous 
אורז פרסי = הכי דומה זה אורז Jasmine (רטוב ודביק) או אורז Basmati (בסמטי)
עלי סיגר = דפי אגרול/ לומפיה (נמצאים במקפיא בדרך כלל).